Isanya Köhne

Goedemorgen! Of ja… nu inmiddels alweer middag!

Have you always wanted to know what living a day like a true Dutchie would look like? Well saddle up, because with the next short story we will illustrate to you exactly how that’s done. And for the real eager ones amongst us who are looking for an extra challenge, we’re giving you the chance to spruce up your Dutch by providing you the story both in English as in Dutch! 

A Tuesday as Femke

*Beep beep* My alarm goes off. 7AM it says, yuck. I put my legs out of bed and walk towards the bathroom. After a quick shower I get dressed and make my way to the kitchen. Breakfast usually consists of a quick sandwich with chocolate sprinkles or some muesli with the last bit of yoghurt in the fridge. Yeah, maybe it is a good idea to big groceries more often instead of going to the supermarket every day. It’s very normal to bring your own lunch to school, so I make some extra sandwiches while I’m at it. One with butter and cheese, one with peanut butter, and the third one I place some ham on it. I also quickly add an orange to my lunchbox, yep it fits! During breakfast, I quickly make a coffee to wake up. But there’s many times I don’t, and then I usually get one at the train station or school. After devouring my sandwich, I brush my teeth and finish getting ready. Outside, my faithful metal stallion awaits me, and with it, I rush to school. School hours differ per day, breaks include a quick talk with friends to spill some tea from the weekend or talk about the upcoming assignments, and once class is over, I either head home, to the library, or into the city centre for a drink with friends. 5PM is when I head home and start on dinner, because at this point, I’m famished. Some potatoes, a piece of meat (try rundervink), and some veggies, and tadaa, I’ve got my fully Dutch meal. After dinner I hang out with my roommates before heading up to my room and getting ready for tonight. 8PM, it’s pre-drinks at Jeroen’s place and I’ve brought my favourite Albert Heijn wine. After a couple games, it’s around 12AM and we head into the city centre for some drinks and some dance moves. 4AM, and our favourite club closes its doors and we quickly get a a döner before heading home. Finally, around 5AM, I touch the pillows on my bed. Today, I’ve got a 8.30AM lecture. Maybe it wasn’t such a good idea to stay till 4, but oh well, we had fun! Wish me luck! Good night!

Een dinsdag als Femke 

*Beep beep* Mijn wekker gaat af. 7:00u s’ ochtends staat er, bah. Ik gooi mijn benen uit bed en loop naar de badkamer. Na snel douchen kleed ik me aan en loop ik richting de keuken. Ontbijt voor mij bestaat meestal uit een snelle boterham met hagelslag of wat muesli met de laatste restjes yoghurt uit het pak in de koelkast. Misschien is het een goed idee om grote boodschappen te doen, in plaats van elke dag naar de supermarkt te gaan. Het is heel normaal om je eigen lunch mee naar school te nemen, dus ik smeer meteen een aantal extra. Eén met boter en kaas, één met pindakaas, en één met ham. Ook stop ik er even snel een mandarijntje bij, ja het past! Tijdens mijn ontbijt, maak ik vaak ook nog een bakje koffie om even wakker te worden. Maar er zijn genoeg tijden dat me dat niet lukt, en dan haal ik er meestal een op het station of op school. Na het opeten van mijn boterham, poets ik mijn tanden en maak ik me verder klaar. Buiten staat mijn trouwe metalen paard al op me te wachten, en ik race naar school. Schooluren verschillen per dag, pauzes bestaan uit een snel praatje met vrienden over de laatste roddels van het weekend of het bespreken van opdrachten, en zodra de lessen afgelopen zijn ga ik naar huis, naar de bieb, of even de stad in met vrienden. 5u s’ avonds ga ik altijd naar huis en begin aan het avondeten, want tegen deze tijd sterf ik van de honger. Wat aardappelen, stukje vlees (probeer rundervink), en wat groentes, en tadaa, ik heb mijn Nederlandse maaltijd! Na het avondeten blijf ik nog even hangen met mijn huisgenoten voordat ik naar mijn kamer trek om me klaar te maken voor de avond. Om 20:00u is het indrinken bij Jeroen thuis en ik heb mijn favoriete Albert Heijn wijn mee. Na een aantal spelletjes, rond 00:00u, vertrekken we richting het centrum voor wat drankjes en dansjes. Om 04:00u sluit onze favoriete club en halen we gauw nog een döner. Om 05:00u s’ nachts raak ik eindelijk mijn kussens op mijn bed aan. Vandaag heb ik om 08.30u weer les. Misschien was het niet zo’n goed idee om te blijven tot 4 uur, maar ja, het was wel look! Wens me succes! Slaap lekker!